• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Про запобігання поширенню анонімних повідомлень

Про запобігання поширенню анонімних повідомлень

2024-03-18

Шановні батьки!

Адміністрація ліцею ще раз закликає вас посилити контроль за діями дітей в мережі Інтернет так, як від початку 2024 року різко збільшилося розсилання анонімних повідомлень терористичного характеру, в тому числі і з участю неповнолітніх. Особливо турбує те, що в них зазначаються особисті дані здобувачів освіти(прізвище та ім'я, номер мобільного телефону), посилання на персональні сторінки в соціальних мережах. Переважна більшість з них є наслідком конфліктних ситуацій серед неповнолітніх користувачів мережі та її ресурсів.

Зокрема, через привласнення чужих облікових записів(ігрових аккаунтів) сторонніми особами через шахрайські дії або обман. А потерпіла сторона часто вдається до покарання кривдника через поширення неправдивої інформації про вчинення суспільно-небезпечного правопорушення від імені "жертви"("сватинг"), що спричинює емоційні страждання або притягнення правоохоронними органами до відповідальності. В деяких випадках спостерігається вимагання у дітей коштів, а в разі відмови поступають погрози використати "сватинг".

Для запобігання негативному явищу пропонуємо:

- більш активно пояснювати про недопустимість конфліктів при інтерактивному спілкуванні з анонімами в мережі, особливо з вихідцями з рф;

- наголосити на недопустимість згоди для заробітку грошей в мережі через вчинення шахрайських дій по відношенню до інших користувачів(ці пропозиції найчастіше пропонуються в додатках "Telegram" та "TikTok");

- не допускати передачі даних(логінів і паролів) для входу в облікові записи іншим користувачам.

Кримінальний кодекс України та кодекс України про адміністративні правопорушення передбачають покарання за дані правопорушення.

Зокрема, ст.59 ККУ:1. Завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, підпалу або інших дій, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками, - карається позбавленням волі на строк від двох до шести років.

2. Те саме діяння, якщо воно спричинило тяжкі наслідки або вчинене повторно, - карається позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років.

Відповідальність батьків за невиконання обов'язків щодо виховання дітей визначається ст.184 КУПАП:

ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов'язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей -

тягне за собою попередження або накладення штрафу від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ті самі дії, вчинені повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від двадцяти до тридцяти годин.

Вчинення неповнолітніми віком від чотирнадцяти до шістнадцяти років правопорушення, відповідальність за яке передбачено цим Кодексом, -

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від п'ятнадцяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від тридцяти до п'ятдесяти годин.

Вчинення неповнолітніми діянь, що містять ознаки злочину, відповідальність за які передбачена Кримінальним кодексом України, якщо вони не досягли віку, з якого настає кримінальна відповідальність, -

тягне за собою накладення штрафу на батьків або осіб, які їх замінюють, від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від сорока до шістдесяти годин".

То ж давайте спільними зусиллями унеможливимо здійснення таких правопорушень нашими ліцеїстами!

Кiлькiсть переглядiв: 7

Коментарi